Nouriel Roubini, tüm borç bombalarının ve diğer dokuz mega tehdit baş gösterdiği için BTC yerine bunu korumamız gerektiğini söylüyor. Kriptokoin.com olarak kriz kahini olarak bilinen ismin açıklamalarını sizler için derledik.
BTC yerine buna yatırım yapıyor
Nouriel Roubini’ye göre Savaş, borç krizleri ve demografik bir ‘saatli bomba’ da dahil olmak üzere on ‘mega tehdit’, yatırımcıları altına akın ettirecek ve böylece sarı metalin fiyatının 2028 yılına kadar 3 bin dolara yükselmesine neden olacak. Nouriel, ‘Önümüzdeki birkaç yıl içinde, altının yüksek tek haneli getiri oranlarından düşük çift haneli getiri oranlarına sahip olmasını beklerim’ dedi. ‘Önümüzdeki beş yıl içinde… getiri oranlarının yılda yüzde 10 civarında olmasını bekliyorum.’ dedi.

Altının beş yıl boyunca yılda yüzde 10 artacağını, bunun sonucunda altının ons başına 3.000 doların üzerinde bir fiyatla sonuçlanacağını tahmin etti, bu da genel olarak yüzde 60’lık bir getiri sağladı. BTC gibi dijital varlıklar yerine altını tercih ettiğini de vurguladı.
Roubini, aynı zamanda ‘Dr. Doom’, acımasız ekonomik tahminleri ve 2008 mali krizini gerçekleşmeden önce doğru tahmin etmesi nedeniyle, 2023’te hem hisse senetlerinin hem de tahvillerin düşmesine neden olacak bir ‘stagflasyonist depresyon’ başlayabileceğini söyledi.

Jeopolitik tehditler
Roubini, Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ‘revizyonist güçlerin’ önümüzdeki yıllarda dünya hakimiyeti için ABD ve Avrupa’ya meydan okuyacağını söyledi. Örnek olarak bir ABD müttefiki olan Tayvan’ı seçti. ABD donanma şefi Michael Gilday’i tekrarlayarak, Çin’in 2023’te Tayvan’a saldırarak Çin ile ABD arasında daha fazla gerilime neden olabileceği konusunda uyardı.

Roubini, ‘[Çin Devlet Başkanı] Xi, Çin’de reform yapmak istediği için değil, anakara Çin’i Tayvan ile birleştiren başkan olarak tarihe geçmek istediği için üçüncü kez iktidara geldi’ dedi. Ardından ‘Son zamanlarda Biden, Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi veya hatta bir deniz ablukası uygulaması durumunda ABD’nin bu çatışmaya doğrudan müdahale edeceğine dair açıklamalar yaptı.’ diye ekledi.
Böyle bir çatışmanın ‘ABD ile Çin arasında tamamen nükleer bir savaşa’ dönüşeceği ve ABD’nin Tayvan’a olan bağlılığından vazgeçmesi durumunda askeri bir müttefik olarak güvenilirliğini kaybedeceği konusunda uyardı.
Fed sıkılaştırması muhtemelen duracak
Federal Rezerv, Haziran 2022’de yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan enflasyonu dizginlemek amacıyla geçen yıl faiz oranlarını 425 baz puan artırdı. Roubini, Fed’in faiz oranlarını en az yüzde 6’ya yükseltmesi gerektiğini, ancak bunun ‘ciddi’ bir durgunluğa ve borç patlamalarına neden olacağı düşünülürse bunu yapması pek olası olmadığını söyledi. Fed’in sıkılaştırma döngüsünü değiştireceğini veya durduracağını öne sürdü.

Ancak Roubini, bu para politikası tepkisinin daha sonra ‘enflasyon beklentilerinin çıpadan çıkmasına’ neden olacağını ve orta vadede ‘en az’ yüzde 5 ila 6’lık bir enflasyona yol açacağını söyledi. Yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kamu sektöründe vergileri artırma veya hükümet harcamalarını kısma konusunda yetersiz kalıyoruz” “Cazibe, uzun vadeli devlet borcunun gerçek değerini sabit faiz oranlarıyla silmek olacak, ancak beklenmedik bir enflasyon dalgası yoluyla özel borcun nominal değerini de silebilirsiniz. Bu zaten geçen yıl oldu ve olmaya devam edecek. Aşırı miktarda özel ve kamu borcuyla başa çıkmak için enflasyon vergisini kullanacağız.”
Mega tehditler kitabı
Kitap, geleceğimizi tehlikeye atan on tehlikeli eğilim ve onlardan nasıl kurtulacağımız adlı kitabında Roubini, borç krizlerini, küreselleşmeden uzaklaşmayı, saatli demografik bombayı, iklim felaketlerini, Yapay Zekayı ve diğer faktörleri tüm insanlığı tehlikeye atan ve ‘mega tehditler’ olarak tanımlıyor.

Kitaptaki ana tema, bir sorunu çözmenin başka bir sorunu daha da kötüleştirebileceğidir. Örneğin Roubini, iklim değişikliğini düzeltmek için yeşil enerjiye büyük yatırımların gerekli olduğunu, ancak bu tür yatırımların insanların yaşam standartlarında bir düşüş gerektireceğini yazıyor.