KOBİ Kredileri 2 Haftadır Düşüşte: Ekonomi Yavaşlama Sinyali Mi Veriyor?
Türkiye bir süredir uyguladığı “faiz sebep, enflasyon sonuç” veya başka bir ifadeyle “düşük faiz, düşük enflasyon” odaklı ekonomi politikalarından Mehmet Şimşek önderliğinde dönmeye çalışırken, ekonomideki canlılığın önemli göstergelerinden olan krediler tarafı ise hem ekonomi aktörleri hem de yatırımcılar tarafından sıkı takibe alınmış durumda.
Özellikle, kredilerin ekonomini çarkları içerisindeki önemi göz önüne alındığında, kredilerde olası bir yavaşlama, ekonomideki bir yavaşlamanın sinyali olarak da algılanabiliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 7 Temmuz haftasına yönelik olarak yayımlanan verilere göre, ticari kredilerde kısmen de olsa bir yavaşlama gözlemlenirken, özellikle KOBİ kredileri tarafındaki daralma ise dikkat çekti.


Yayımlanan verilere göre 27 Haziran haftasında gerileyen KOBİ kredileri, 7 Temmuz haftasında da daralmaya devam etti. 27.07.2023 ile 07.07.2023 tarihleri arasında bankacılık sektörünün KOBİ’lere verdiği toplam kredilerde yüzde 1,26 daralma gözlemlendi.
KOBİ kredilerindeki azalmanın, bankalardan kaynaklı mı olduğu ya da Küçük Orta Büyük İşletmelerde (KOBİ) kredilere yönelik yüksek faizler dolayısıyla bir iştahsızlık olup olmadığını tam olarak söylemek mümkün değil. Ancak piyasadan elde edilen bilgiler göre bankaların kredi vermeye yönelik pek iştahlarının olmadığı anlaşılıyor.

Kredilerdeki dönemsel olarak görülen kısa vadeli daralmaların net olarak ekonomide daralmaya işaret ettiğini söylemek zor. Ancak KOBİ kredilerinde, ticari kredilerde görülen daralmanın oldukça üstünde görülen bir daralma, ekonomik olarak bazı olumsuzlukların göstergesi olabilir.